Η σκόνη ορού γάλακτος οξέος (AWP) είναι ένα υποπροϊόν της παραγωγής τυριού ή οξέος καζεΐνης. Παράγεται με την ξήρανση φρέσκου ορού γάλακτος που προέρχεται από μαλακά λευκά τυριά. Η μικροβιακή ζύμωση μειώνει τη χρήση μικροβιακού γάλακτος και μετατρέπει τη λακτόζη σε γαλακτικό οξύ.
Η σκόνη ορού γάλακτος οξέος χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή ρικότα και βουτύρου ορού γάλακτος. Χρησιμοποιείται επίσης ως συστατικό σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως ψωμί, κράκερ, κρέατα, αρτοσκευάσματα και έτοιμα φαγητά. Η σκόνη ορού γάλακτος οξέος βρίσκεται επίσης στη σοκολάτα και τη ζαχαροπλαστική.
Το προϊόν που προσφέρει η Foodcom μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή ζωοτροφών. Είναι μια δημοφιλής οικονομική εναλλακτική λύση για τη σκόνη ορού γάλακτος γλυκού τύπου στη διατροφή των χοίρων. Η σκόνη ορού γάλακτος οξέος χρησιμοποιείται επίσης σε υποκατάστατα γάλακτος με χαμηλό pH.
Η απομόνωση πρωτεϊνών ορού γάλακτος αποκτάται μέσω συγκέντρωσης και καθαρισμού του συμπυκνώματος πρωτεϊνών ορού γάλακτος, προκειμένου να μειωθεί η περιεκτικότητα σε λιπαρά και υδατάνθρακες του ορού γάλακτος.
Η διαδικασία μπορεί να διεξαχθεί με τη χρήση διαχωρισμού μέσω μεμβράνης ή ανταλλαγής ιόντων. Ο WPI θεωρείται προϊόν της υψηλότερης καθαρότητας και συγκέντρωσης πρωτεϊνών.